Trädgårdarna

PICT6259_Eva_Uppsall_fria_och_gratis_for_alla_0.jpgI 1700-talets Sverige var i princip alla gårdar självförsörjande med rotfrukter och grönsaker till det egna hushållet. När Nils Linnaeus flyttade till Råshult anlade han ett antal trädgårdar där. Han var en mycket speciell man med ett stort botaniskt intresse och skapade även trädgårdar fyllda med blommor för deras skönhets skull. Nils kände väl till växternas medicinska egenskaper och odlade även många medicinalväxter för att kunna hjälpa sin egen familj och sina församlingsbor med medikamenter mot olika krämpor. Under 2006 har flera trädgårdar återskapats och det är en fröjd att vandra runt och se de olika trädgårdarna som alla är gjorda enligt 1700-talets metoder med upphöjda bäddar som är 2 alnar breda (ca 120 cm).

Lustgården

PICT5900.jpgNils Linnaeus skapade i Råshult en lustgård som en kärleksgåva till sin älskade hustru Christina. Han var inspirerad av sin morbror, kyrkoherden Sven Tilliander i Pjätteryd, som tagit med sig nya idéer och växter från besök i Tyskland. Lustgården är skapad som en middagsbjudning med ett runt middagsbord i mitten och åtta gäster på stolar runt om. Allt är skapat av växter i upphöjda bäddar.

 

Beskrivning

Örtagården

PICT5813.jpgI örtagården odlas främst medicinalväxter och kryddväxter. De växter som odlas i örtagården idag är ett urval av de växter som finns i den växtförteckning som Carl von Linné gjorde vintern 1731 kallad "Adonis Stenbrohultensis" Där beskriver Carl alla växter som fadern har i sina trädgårdar enligt sitt egna system.

 

Beskrivning

Kålgården

PICT5910.jpgI kålgården odlas en stor variation av grönsaker och rotfrukter till husbehov. Förvaltarna, som sköter trädgårdarna, har lagt ner mycket arbete på att hitta gamla sorter och lokala sorter att odla i kålgården. Kålgården är indelad i fyra kvarter med ett perennkvarter och tre kvarter där växterna skiftar mellan åren. I det första finns de mest kvävekrävande växterna som kål och sallat, i nästa växter rotfrukterna och i det tredje ärtor och bönor. Kålgården är omgärdad av en gärdesgård och där dt ofta växter höga ärtor och bönor och tillsammans gör det att kålgården får ett mycket gynnsamt klimat. Kålgården är förvaltarnas privata trädgård, men du som besökare är välkommen att njuta av den.

 

Beskrivning

Humlegården

SNC10526_0.jpgHumleodlingen var mycket viktig på Linnés tid, det fanns bestämmelser för hur mycket humle varje gård i socknen skulle odla. Det mesta av humlen såldes sedan vidare till öltillverkning. Hulmegården i Råshult är en sk kuphumlegård och plantorna har ett lokalt ursprung.

 

Beskrivning

Fruktträdgården och Krikonlunden

I Fruktträdgården finns ett antal gamla sorter av äppel, päron och plommonträd.

Jämte örtagården ligger krikonlunden. Krikon var vanliga på Linnés tid och nu har vi återskapat en krikonlund av de krikonplantor som finns i Råshult. Där är även en mängd vårblommande lökar planterade.

 

Beskrivning

Carls trädgård

Carls pappa Nils hade en stor trädgård med nästan 300 örter och växter nere vid Stenbrohults kryka där prästgården låg och familjen bodde. När Carl var ungefär 5 år fick han av sin pappa en egen liten trädgård att ta ansvar för och plantera de växter han själv ville. De döpte trädgården till "Carls trädgård"

 

Här i Råshult ligger Carls trädgård, utanför reservatet och är en pedagogisk trädgård för barn men även för vuxna.

Barnen har möjlighet att leka med djuren som är placerade där och naturligtvis får de smaka på smultronen som växer i trädgården! Carl älskade smultron och åt varje dag under sitt vuxna liv smultron ur en liten silverskål.

 

Konstnären Vesa Jussila har tillverkat alla djuren och Björn Bergenholtz har designat och godkänt att vi får använda hans gris Lindbom från boken Blomstergrisen.

 

Att vi har haft möjlighet att genomföra det här projektet är tack vare 2008 års Svenskamerikan Barbro Osher. Hon har genom sin stiftelse Barbro Osher Pro Suecia Foundation bidragit med pengar till denna utsmyckning.

Ett varmt och stort Tack till Barbro Osher!

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.